Κι ο Νεάντερταλ είχε ανάγκη τον οδοντίατρο.

Τα ξαδέρφια μας ασκούσαν ένα είδος προϊστορικής οδοντιατρικής και το αποδεικνύουν Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές που μελέτησαν δόντια που είχαν βρεθεί στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή Κράπινα της Κροατίας. Μόλις τώρα οι σύγχρονες μέθοδοι έδειξαν ότι στα δόντια ενός Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 130.000 χρόνια υπήρχαν ενδείξεις επεμβάσεων από κάποιο μυτερό αντικείμενο.

Η εξέταση αποκάλυψε ότι ένας γομφίος (τραπεζίτης) και ένας προγόμφιος είχαν μετακινηθεί από τις φυσιολογικές θέσεις τους και παράλληλα φαίνονταν κάποιες εγκοπές που είχαν σκόπιμα γίνει ανάμεσα στα δόντια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Ντέιβιντ Φράγιερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας, εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Νεάντερταλ ή κάποιος άλλος (ο «οδοντίατρος») έσπρωχνε κάτι σαν οδοντογλυφίδα μέσα στο στόμα του –πιθανώς ένα μικρό οστό ή κλαράκι για να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα ή πόνο.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι πριν από 1,8εκ. χρόνια ο «επιδέξιος» πρόγονος του ανθρώπου (Homo habilis) χρησιμοποιούσε οδοντογλυφίδες στο στόμα του.

http://www.pontos-news.gr

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση