Φυσικός τρόπος λεύκανσης ή pilling στα δόντια…

Παρόλο που δεν είναι εμφανής η επιφάνεια των δοντιών είναι αρκετά πορώδη και κατακρατεί πολλές χρωστικές ουσίες. Αυτές είναι που προκαλούν σταδιακά τις γνωστές κίτρινες ή καφέ κηλίδες. Οι χρωστικές προέρχονται από διατροφικά στοιχεία, όπως τρόφιμα (παντζάρι, ντομάτα, σοκολάτα…), υγρά (καφές, τσάι, κακάο, κρασί…) και προϊόντα καπνού.
Τελευταία υπάρχουν πολλά άρθρα που προτείνουν φυσικούς – ανέξοδους τρόπους λεύκανσης δοντιών, αλλά αρκετά επικίνδυνους:
– Ποτίστε χυμό λεμονιού το δάχτυλό σας ή ένα μαλακό ύφασμα και τρίψτε τα δόντια για μερικά δευτερόλεπτα. Επίσης, μπορείτε να βάλετε αλάτι στο χυμό, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας.
– Ανακατέψτε αλάτι με χυμό λεμονιού, χρησιμοποιήστε την πάστα για να βουρτσίσετε όλη την επιφάνεια των δοντιών σας. Αμέσως μετά, ξεπλύνετε το στόμα καλά με χλιαρό νερό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε όξινη βλάβη.
– Αναμίξατε μαγειρική σόδα με λίγο νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το μείγμα αντί οδοντόκρεμας. Μετά από τη χρήση, βουρτσίστε τα δόντια με κανονική οδοντόκρεμα για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη της μαγειρικής σόδας από τα δόντια.
– Οι φράουλες είναι μια γλυκιά εναλλακτική λύση για τη λεύκανση δοντιών. Το όξινο περιεχόμενο τους και η λειαντική υφή μπορεί να αφαιρέσει τη συσσώρευση της πλάκας και να λευκάνει το χαμόγελό σας. Τρίψτε τη φράουλα εμπρός και πίσω σε όλη την επιφάνεια του κάθε δοντιού και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
– Βυθίστε την οδοντόβουρτσα σε μηλόξυδο και βουρτσίστε τακτικά τα δόντια. Ξεπλύνετε το στόμα καλά και να είστε προσεκτικοί κατά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου διότι το ξίδι είναι πολύ όξινο.

Ναι το αποτέλεσμα είναι όντως λευκό, μελλοντικά και μακροπρόθεσμα τι γίνεται; Κανένας, μα κανένας αρθρογράφος δεν αναφέρεται στις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο χρήστης από τις παραπάνω μεθόδους. Εφαρμόζοντας όξινες ουσίες για αρκετό χρονικό διάστημα, καθημερινά και τακτικά, απλουστα καταστρέφεται – διαβρώνεται η επιφάνεια των δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνονται οι οδοντικοί πόροι με τραγικές συνέπειες:
-τα δόντια γίνονται περισσότερο ευαίσθητα σε κρύα, γλυκά, ξινά ερεθίσματα
-κατακρατούν πολύ γρήγορα χρωστικές ουσίες που δύσκολα καθαρίζονται
-σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα δόντια κιτρινίζουν περισσότερο από ποτέ
-κάτι τελευταίο: οι βλάβες από τις όξινες ουσίες πάνω στα δόντια παραμένουν, διορθώνονται δύσκολα…

Κάνοντας λεύκανση δοντιών στο σπίτι, πολύ πιθανόν να κάνουμε οικονομία στα χρήματα μας, αλλά είναι όντως πολύ πιθανόν θα ξοδέψουμε πολύ περισσότερο στο να αποκαταστήσουμε τυχών μελλοντικές ζημιές…

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας οδοντίατρο πριν από οποιαδήποτε πρακτική μέθοδο λεύκανσης. Ανάλυστε προσεκτικά τις πληροφορίες από μηνιαία περιοδικά ή το διαδίκτυο.

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση