Χρήση ναρκωτικών ουσιών.

De facto: όλοι οι ναρκομανείς έχουν χαλασμένα δόντια, τις περισσότερες φορές οι παθολογίες συνοδεύονται από μερική, έως και πλήρη απουσία δοντιών. Αιτίες απλές κι άκρως καταστροφικές, ενώ ο συνδυασμός τους αποδεικνύεται μοιραίως για τους οδοντικούς και στοματικούς ιστούς:

  1. Πλήρη απουσία στοματικής υγιεινής, δυστυχώς το τελευταίο που σκέπτεται ο ναρκομανής είναι η περιποίηση του στόματος.
  2. Η χρήση ουσιών μειώνει την ποσότητα του σάλιου με συνέπεια η στοματική κοιλότητα σταδιακά, αλλά σταθερά να αποξεραίνεται.
  3. Η οξύτητα του στοματικού χώρου αυξάνεται επικίνδυνα. Η επίδραση των ψυχοδραστικών ουσιών, αλλάζουν τη βιοχημική σύνθεση του σάλιου, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνει πλέον τις βασικές λειτουργίες του, όπως προστασία στοματικών ιστών, σωστή βακτηρίωση, μεταφορά ουσιών κ.ά.
  4. Ο ναρκομανής τρέφεται αποκλειστικά με υδατάνθρακες, υπερβολικά πολύ ζάχαρη στον καφέ και πολλά γλυκά.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια πολλών βιοχημικών αλλαγών στη στοματική κοιλότητα του ναρκομανούς: το σμάλτο (εξωτερική επιφάνεια) των δοντιών παύει να τρέφεται, λόγω ξηρότητας στόματος κι έλλειψης στοματικής υγιεινής μικρά μόρια τροφών εξακολουθούν να παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μικροβιακή πλάκα (μικρόβια, άλατα, μόρια τροφών) συγκεντρώνεται πολύ  γρήγορα, τα αγγεία σκληραίνουν, η εισροή κι εκροή αίματος στους ιστούς δυσχεραίνει, το ούλο αποκτά κιονοειδή εμφάνιση. Τραγική συνέπεια: τα δόντια χάνουν τη σταθερότητά τους και αρχίζουν να πέφτουν, ενώ η κακή μυρωδιά, δείγμα αποσύνθεσης (σάπισμα) γίνεται ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Επί τον πλείστον οι τοξικομανείς δεν ανησυχούν πολύ για τη στοματική τους υγεία, παρατηρούν τα οδοντικά τους προβλήματα πολύ αργά, όταν η περιοδοντίτιδα κι η τερηδόνα είναι σε πολύ προχωρημένα στάδια.

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση