Άσπρο ή μαύρο

Την τελευταία δεκαετία, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν άκρως αισθητικές κι όμορφες μεθόδους θεραπείας – αποκατάστασης της τερηδόνας. Σταδιακά το σκουρόχρωμο μέταλλο παλαιών υλικών εξαφανίστηκε και τη θέση του πήρε το γνωστό λευκό, υγιές χρώμα των σύγχρονων σφραγισμάτων. Οι επιστημονικές μελέτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, έθεταν και εξακολουθούν να αμφισβητούν την ασφάλεια του μαύρου υλικού – αμαλγάματος για τον ασθενή, προβάλλοντας μια σειρά από τοξικές δράσεις του. Παρόλα ταύτα στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες οδοντίατροι που χρησιμοποιούν και δυστυχώς θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το αμάλγαμα στην έμφραξη δοντιών για πολλά χρόνια.

Σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία, η χρήση του λεγόμενου μαύρου υλικού έχει ήδη περιοριστεί και προτείνεται η αφαίρεση παλαιών εμφράξεων αμαλγάματος, ενώ στη Σουηδία απαγορεύεται εντελώς η χρήση του στον οδοντιατρικό χώρο.

Όσον αφορά την απαραίτητη αφαίρεση του υλικού και την απαραίτητη αποκατάστασή του από νέα υλικά, επιτρέψε μου να το αμφισβητήσω. Τα παλαιά μαύρα υλικά έχουν ήδη κάνει κακό. Ο υδράργυρος που περιείχαν έχει απορροφηθεί μέσα σε λίγα 24ωρα από τον οργανισμό, σε αέρια και υγρή μορφή. Δυστυχώς το σώμα χρειάζεται πάνω από 15 χρόνια για να αποβάλει τα τοξικά στοιχεία του υδραργύρου, δεν ξεχνάμε ότι είναι υγρό μέταλλο. Άρα δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί το υλικό από το δόντι, μόνο εάν κι εφόσον υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα.

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι κράμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου και χαλκού. Αν κι η χρήση του μεταλλικού κράματος ειδικά για έμφραξη δοντιών ήταν γνωστή από τα χρόνια της Αναγέννησης, εντούτοις η συστηματική χρήση για οδοντιατρικούς σκοπούς ξεκίνησε στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, πρώτα στην Γαλλία και κατόπιν στην Βρετανία.

Είναι γεγονός ότι ο υδράργυρος, όταν βρεθεί σε αέρια κατάσταση (Hg°(g)), σε μορφή ιόντος (Hg+, Hg2+) ή οργανικής ρίζας είναι ένα από τα πλέον τοξικά στοιχεία. Κάποιοι επιστήμονες έχουν συνδέσει τα οδοντιατρικά αμαλγάματα με πολλές ασθένειες του ανθρώπου. Πάντως, κατά τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο, την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων κι άλλων πολλών οργανισμών, η τοξική επίδραση των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ή δεν έχει ακόμα πλήρως εξερευνηθεί.

Υπό την πίεση όμως της κοινής γνώμης, ορισμένες κυβερνήσεις, αλλά κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εκδώσει οδηγίες για περιορισμό της χρήσης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, ιδιαιτέρως σε άτομα αλλεργικά στον υδράργυρο, νεφροπαθείς, εγκύους και παιδιά.

  • Το δόντι είναι σε θέση να ανακατασκευαστεί με σύγχρονα υλικά άκρως ασφαλή, αισθητικά όμορφα και συνάμα αρκετά φθηνά, όπως σύνθετα ακρυλικά ενισχυμένα με ειδικές τροποποιημένες ίνες και κεραμικά, γνωστά για την πανέμορφη και ζωντανή συμπεριφορά τους μέσα στο στόμα.
  • Σε περίπτωση έλλειψης δοντιών, η προσθετική προσφέρει μόνο αισθητικές αποκαταστάσεις στο επιθυμητό χρώμα. Λύσεις από κεραμικά υλικά, φανερά διαφορετικά από εκείνα των παλαιοτέρων εποχών.
  • Η χρήση ειδικών σύγχρονων υλικών στο χώρο της Παιδικής Οδοντιατρικής προσφέροντας αισθητική και λειτουργικότητα στο μικρό ασθενή.

Σήμερα τα αισθητικά υλικά είναι θέμα επιλογής!

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση