Ψηφιακά και στην Οδοντιατρική

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σωθεί και οφείλουν την υγεία τους στην πολύτιμη ανακάλυψη των ακτινών-Χ από τον Γερμανό Φυσικό W.C.Roentgen. Η οδοντιατρική από πολύ νωρίς άρχισε να χρησιμοποιεί την ακτινοβολία στη λήψη ακτινογραφιών, έχοντας σωστότερη ιατρική διάγνωση, ευκρίνεια, κατά επέκταση μεγαλύτερη επιτυχία στην κλινική θεραπεία.

Φανταστείτε, ότι το πρώτο οδοντιατρικό ακτινογράφημα πάρθηκε με χρόνο έκθεσης του ατόμου στην ακτινοβολία ολόκληρων 25 λεπτών. Σήμερα η ακτινογραφία λαμβάνεται από δέκατο του δευτερολέπτου, έως κάποια δεύτερα.

Το κοινό film αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικό – ψηφιακό αισθητήρα (sensor) που μετατρέπει την ιονίζουσα ακτινοβολία σε ψηφιακή εικόνα, η οποία εις τη συνέχεια παρουσιάζεται στον ιατρό και τον ασθενή στην οθόνη ενός υπολογιστή μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τα ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ τεράστια, προς όφελος και τον δύο πλευρών, ασθενή – οδοντιάτρου:

  • μείωση χρόνου εργασίας, χωρίς τη χρονοβόρα εμφάνιση film και χρήση χημικών ουσιών, άκρως βλαβερών για το περιβάλλον,
  • ρύθμιση χρόνου ακτινοβολίας, ανάλογα με τα σωματικά χαρακτηριστικά (βάρος, ηλικία), ακόμα και την ανατομική θέση δοντιού, για παράδειγμα λιγότερη ακτινοβολία λήψης χρειάζονται τα μπροστινά δόντια από τα πίσω, τα δοντάκια μικρών παιδιών κ.ο.κ.
  • έγχρωμη απεικόνιση, δυνατότητα μεγέθυνσης και μετατροπής, ρύθμιση φωτεινότητας και αντίθεσης στην ψηφιακή εικόνα, συντελούν σημαντικά στην υψηλή ευκρίνεια της ακτινογραφίας, με λίγα λόγια τέλεια διάγνωση.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΟΠΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ !

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση