Σωστή φροντίδα.

Φανταστείτε ότι η πρώτη οδοντόβουρτσα κι οδοντόκρεμα ανακαλύφθηκε εδώ και 2500 χρόνια, φυσικά από Έλληνα, τον φιλόσοφο και ιατρό Ιπποκράτη. Ήξερε πολλά ο «αρχαίος». Το στόμα περιέχει πάνω από 500 είδη μικροβίων και βακτηριών τα οποία είναι ικανά να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των στοματικών ιστών, αλλά κι ολόκληρου του οργανισμού…
Οι περισσότεροι από εμάς, ακόμα και τα ζώα του άγριου βασιλείου γνωρίζουν την καταστροφική δράση των τροφών και των μικροβίων πάνω στα δόντια και φυσικά τη σημασία της στοματικής φροντίδας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει καθαρίσει τα δόντια του με μία απλή οδοντόβουρτσα, λάθος χειρισμός της οποίας μπορεί να αποβεί μοιραίος και να καταστρέψει  τα δόντια μηχανικά, αλλά και να ωθήσει το ούλο σε παθολογική υποχώρηση.
Η σωστή και τακτική στοματική φροντίδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στοματική μας υγεία, προστατεύοντας δόντια – ούλο από μακροχρόνιες καταστροφές και τραυματισμούς.
ΔΟΝΤΙΑ
-πολύ απλά κι εύκολα, πάρτε μία μεσαίας σκληρότητας οδοντόβουρτσα (δεν έχει καμία σημασία εάν είναι η πιο ακριβή ή η πιο φθηνή της αγοράς, η πιο διαστημική ηλεκτρική ή μία απλή, όλες την ίδια δουλειά κάνουν, αρκεί να την χρησιμοποιείται) και μία απλή οδοντόκρεμα
-βάλτε λίγη οδοντόκρεμα, καλύτερα με κρεμώδη υφή, χωρίς διάφορους κόκκους ή λευκαντικά στοιχεία. Γιατί λίγη, διότι μετά από λίγα δεύτερα θα τη πτύσετε.
-τοποθετήστε την με μερική κλήση, περίπου 45 μοιρών προς τα δόντια κι ούλα, προσοχή όχι κάθετα
-με απαλές κινήσεις (δεν καθαρίζουμε παπούτσια ή πλακάκια) μετακινήστε απαλά την οδοντόβουρτσα αριστερά δεξιά 5-6 φορές
-επαναλαμβάνουμε τμηματικά την κίνηση, συνεχίζοντας τον καθαρισμό σ’ όλα τα δόντια στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες
-μην ξεχνάτε να καθαρίζεται και την μασητική επιφάνεια των δοντιών
ΓΛΩΣΣΑ
Καθαρίστε μηχανικά τη γλώσσα με οδοντόβουρτσα. Ανασαίνετε βαθιά από τη μύτη για να αποφεύγονται τυχών τάσεις εμετού. Η γλώσσα κατακρατεί μόρια τροφών και μικροβίων, τα οποία στη διάρκεια του 24ώρου παραμένουν στη γλώσσα, σαπίζουν παράγοντας πτητικές ενώσεις – κακοσμία.
Καθαρή γλώσσα, καθαρή αναπνοή.
ΧΡΗΣΗ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
Να και κάτι που δε διαφημίζεται. Η χρήση νήματος ολοκληρώνει τον καθαρισμό δοντιών. Η οποιαδήποτε οδοντόβουρτσα δεν είναι σε θέση να καθαρίσει ανάμεσα στα δόντια…οι χώροι είναι στενοί, με την τροφή να σφηνώνει ενδιάμεσα. Μία απλή κίνηση οδοντικού νήματος, κυρίως επίπεδου (flat) και κυρωμένου για να χωρά εύκολα είναι σε θέση να καθαρίσει το ενδιάμεσο των δοντιών και να προστατέψει τους οδοντικούς ιστούς από τερηδόνα.
Μόλις η παραπάνω τακτική αφομοιωθεί σωστά, ο καθαρισμός δοντιών δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Δεν ξεχνάμε να ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα μετά τον καθαρισμό. Μπορούμε ακόμα και να την καθαρίσουμε και με λίγο σαπούνι ή να την τοποθετήσουμε σε στοματικό διάλυμα, ώστε να διατηρηθεί καθαρή μέχρι τον επόμενο καθαρισμό.

SOS: Οι χειρισμοί της οδοντόβουρτσας που συνήθως βλέπουμε στις διαφημίσεις είναι ανώφελοι και δεν καθαρίζουν σωστά…

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση