Στόμα & υγεία

Από την εποχή του Παστέρ, ο επιστημονικός κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί ήταν σε θέση να προκαλέσουν διάφορες συστηματικές νόσους, αλλά μόλις μεταπολεμικά η ευρεία χρήση αντιβιοτικών καθοδήγησε σε σωστό δρόμο τη θεραπεία γενικών λοιμώξεων.

Το βασικό όμως ερώτημα παραμένει: «Ποια είναι η πηγή των μικροβίων που συνεχίζει να προκαλεί αρκετές συστηματικές κι άκρως επικίνδυνες νόσους στην υγεία του ανθρώπου;» Σύγχρονα ερευνητικά μέσα αναδεικνύουν τον άμεσο και σοβαρό ρόλο που διαδραματίζουν τα 500 είδη μικροβίων της στοματικής κοιλότητας πάνω στη συστηματική υγεία του ανθρώπου. Στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρίας, επιστήμονες αναφέρονται πάντα στην υποχρεωτική ενημέρωση ασθενών, στις οδηγίες φροντίδας στοματικής υγιεινής με σωστή χρήση νήματος και οδοντόβουρτσας. Ειδικά δίδεται μεγάλη προσοχή σε άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, τεχνητών μελών σώματος, περάσει εγκεφαλικό και πάσχουν από κάποιο είδος καρδιοαγγειακής νόσου.

Το στόμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οργανισμού και δυστυχώς μία τεράστια πηγή επικίνδυνων μικροβίων. Δε θα ξεχάσουμε φυσικά την καθολική δράση της υγείας του οργανισμού πάνω στην ίδια κατάσταση του στόματος. Κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, γενετικοί παράγοντες έχουν εκτεταμένα μελετηθεί και είναι σίγουρο ότι εκτός των άλλων επηρεάζουν και την υγεία του στόματος.

The mouth as a focus of infection
E.D. Williams 1883

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση