Παιδιά και κακές συνήθειες

Οι κακές ή επίκτητες συνήθειες είναι ορισμένες συμπεριφορές που αποκτά το παιδί, ακόμα κι ενήλικας κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του. Χαρακτηρίζονται κακές διότι πολλές φορές προμηνύουν και αφήνουν στο άτομο οργανικά συμπτώματα βαθιά ριζωμένα που δύσκολα αποχωρίζεται.

  • Θηλασμός δακτύλου. Συνηθισμένη εικόνα παιδιού που κοιμάται με το δακτυλάκι στο στόμα. Εικόνα που έχει συνδεθεί κυρίως με ψυχολογική ανασφάλεια, ειδικά όταν συνεχίζεται και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η συνεργασία με παιδίατρο και οδοντίατρο είναι σίγουρο ότι θα φέρει καρπούς, ενώ θα γλιτώσει το δακτυλάκι και τα δοντάκια από βλάβες.
  • Κατάποση. Το μωρό, ακόμα και ένα μεγαλύτερο παιδί, όταν καταπίνει, τοποθετεί και πιέζει τη γλώσσα μπροστά και ανάμεσα στα μπροστινά ούλα και δόντια. Εάν ο τύπος αυτός κατάποσης συνεχιστεί μπορεί να δημιουργήσει ορθοδοντικά προβλήματα.
  • Στοματική αναπνοή. Κρεατάκια, αλλεργίες, ιώσεις, στραβό διάφραγμα, αμυγδαλές δημιουργούν φυσικά εμπόδια στη σωστή αναπνοή του παιδιού. Εάν τα εμπόδια παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σίγουρο ότι το παιδί μελλοντικά, εκτός από οργανικά, θα αντιμετωπίσει και ορθοδοντικά προβλήματα.
  • Δάγκωμα νυχιών ή μικρών αντικειμένων. Εκτός από ορθοδοντικά προβλήματα το παιδί ενδέχεται να αποκτήσει μικροτραυματισμούς δοντιών ή μολύνσεις στο στόμα.
  • Δάγκωμα άνω ή κάτω χείλους. Προκαλεί ερεθισμό ή μικροτραυματισμό άνω ή κάτω χείλους με μακροπρόθεσμα ορθοδοντικά προβλήματα.
  • Τρίξιμο δοντιών το βράδυ. Συνήθως δεν κρύβει μόνο συναισθηματικά προβλήματα, όπως συνηθίζει να πιστεύει ο ιατρικός κόσμος, αλλά κυρίως εντερικά ή πεπτικά θέματα.

Η πρόληψη δεν είναι μόνο η καλύτερη θεραπεία, αλλά κι η φθηνότερη!

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση