Ο φόβος της καρέκλας…

Εδώ κι χρόνια η οδοντιατρική πρακτική έχει συνδεθεί με τον πόνο και τον φόβο. Ο άνθρωπος κρύβει βαθιά μέσα του ιστορικές αναφορές βασανισμών χριστιανών μαρτύρων με απάνθρωπο ξερίζωμα δοντιών, βάναυσες ανακρίσεις Γερμανών SS, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν σαν μέσο ανάκρισης τον οδοντικό πόνο, τα παλαιά εργαλεία, τον θόρυβο οδοντιατρικών μηχανημάτων. Ακόμα και τα παιδικά χρόνια είναι γεμάτα με παραμύθια για τον πονόδοντο ή ιστορίες φόβου, εμπνευσμένες από γονείς: «Φάε το φαγητό σου αλλιώς ο ιατρός θα σου κάνει ένεση ή θα σου βγάλει το δόντι». Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο τοίχος φόβου και δραματικά βαθιά ταμπού, πολύ δυναμικά.

Ποια θα μπορούσε να είναι η βασική αιτία;
Οι αγωνίες και οι φόβοι αντιπροσωπεύουν ένα συνδυασμό από ένστικτα, σκέψεις, συναισθήματα χημείας του νευρικού συστήματος. Μία άμεση αρνητική εμπειρία που είχε να κάνει με φόβο, πόνο ή δυσάρεστη προσωπική σχέση με τον οδοντίατρο, έμμεσες εμπειρίες (από φίλους, γονείς, ΜΜΕ) και αγωνίες είναι σε θέση δημιουργήσουν έντονα αρνητικά ερεθίσματα, ενώ απουσιάζει παντελώς κάποια προηγούμενη προσωπική επώδυνη – αρνητική εμπειρία.

Θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η αρνητική στάση;
Οι φόβοι για την οδοντιατρική θεραπεία είναι συμπεριφορές που μαθαίνονται, μπορούν και καλό είναι να αλλάζουν με συγκεκριμένη προσπάθεια, ώστε να αντικατασταθούν με καταλληλότερη συμπεριφορά προς το όλο θέμα της Στοματικής Υγιεινής – Φροντίδας. Η κατάλληλη αγωγή στο σπίτι από μικρή ηλικία, η σωστή επαγγελματική οδοντιατρική προσέγγιση και συνεργασία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος.

Τι ρόλο παίζουν οι οσμές και ο θόρυβος στον οδοντιατρικό χώρο;
Οι διάφορες οσμές στο ιατρείο προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις και επαναφέρουν αρνητικές μνήμες, ενώ οι ήχοι που προέρχονται από τον τροχό ή τη συσκευή υπερήχων δια τον καθαρισμό δοντιών προδιαθέτουν αρνητικά συναισθήματα προκαλώντας νευρικότητα και φόβο στον οδοντιατρικό χώρο.

Ποια είναι η στάση απέναντι στο παιδί;
Στις οδοντιατρικές επισκέψεις πάρτε το παιδί μαζί Σας. Η όψη του ιατρικού χώρου, αλλά και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο θα δημιουργήσουν αρκετά θετικά ερεθίσματα, βοηθώντας να ξεπεράσει τους φόβους του. Όλοι οι φόβοι δημιουργούνται και ξεπερνιούνται εξίσου καλά στην παιδική ηλικία. Μην τρομάζετε το παιδί με «ιστορίες θρίλερ», μόνο και μόνο για να κάνει αυτό που θέλετε. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι, πιο ανώδυνοι και λιγότερο τραυματικοί. Δημιουργήστε θετικό κλίμα γύρω από τις οδοντιατρικές επισκέψεις, μιλήστε συχνά γι’ αυτές και το πόσο αναγκαίες είναι.

Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η οδοντιατρική;
Η εφαρμογή της αναισθησίας, ο σύγχρονος εξοπλισμός, εύκολη πρόσβαση στη επιστημονική γνώση και απλά μία προσωπική σχέση με τον οδοντιάτρου θα βοηθούσαν στην θεραπεία.

Ποιο είναι βασικό συμπέρασμά;
Σε γενικές γραμμές ο φόβος είναι μία σημαντική φυσική – ενστικτώδης αντίδραση. Δεν κληρονομείται, αλλά αποκτάται και πολύ σωστά υπάρχει, διότι μας προστατεύει από ενδεχόμενους κινδύνους. Η γνώση πάνω σε θέματα υγείας θα βοηθούσαν απόλυτα στον θετικό προσανατολισμό και τη στάση πάνω στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση