Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Πρόσφατα χιλιάδες Βρετανοί πολίτες που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον ιό του HIV, ήσαν ασθενείς που εμπιστεύθηκαν το χαμόγελό τους σε οδοντίατρο που επί δεκαετίες δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής. Ο Βρετανικός φορέας Υγείας θεώρησε ότι οι συνθήκες υγιεινής στο οδοντιατρείο του ήταν άθλιες, ενώ έκρινε σκόπιμο να ανακαλέσει την άδεια λειτουργία του ιατρείου και προσκάλεσε όλους τους ασθενείς του να υποβληθούν σε εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα Β και C. Ευτυχώς ο κίνδυνος θεωρήθηκε πολύ μικρός, αφού ο ίδιος ο οδοντίατρος δεν έπασχε από κάποια μολυσματική νόσο και κατηγορήθηκε κυρίως γιατί δεν έπλενε τα χέρια του όταν ολοκλήρωνε τη θεραπεία κι ότι δεν άλλαζε συχνά τα γάντια που χρησιμοποιούσε.

Τη δεκαετία του 80’, ένας άλλος οδοντίατρος στις ΗΠΑ που είχε μεγάλο ποσοστό ομοφυλόφιλων ασθενών, μόλυνε δεκάδες άλλους ασθενείς του με τη νόσο του AIDS. Μετά από έρευνα αρμοδίων αρχών, αποδείχθηκε ότι τα μηχανήματα ήσαν η αιτία της μόλυνσης. Κατά τη διάρκεια συνεδρίας κι όταν σταματούσε η λειτουργία της χειρολαβής αέρος, γίνονταν ένα είδος αναρρόφησης από το σύστημα της οδοντιατρικής χειρολαβής των υγρών του στόματος (σάλιο, αίμα) εις τους σωλήνες του οδοντιατρικού μηχανήματος. Στην επόμενη συνεδρία ο ιατρός χωρίς να το γνωρίζει και ενεργοποιώντας τη λειτουργία της χειρολαβής μόλυνε  τον ασθενή με τα υγρά του προηγούμενου.

Μετά κυρίως από το επεισόδιο αυτό, τα σύγχρονα οδοντιατρικά μηχανήματα έχουν απαραίτητα διπλές δικλείδες ασφαλείας (anti sack system) που εμποδίζουν την άνω επικίνδυνη ενέργεια, ενώ συγκεκριμένες προδιαγραφές CE & ISO πιστοποιούν την ασφάλεια των μηχανημάτων.

Δυστυχώς δεν υπήρχε αρκετή αντίδραση και πληροφόρηση φορέων Υγείας της χώρας μας, όταν συμπολίτες μας λόγω οικονομικής κρίσης συνεχίζουν και επισκέπτονται οδοντιατρεία γειτονικών βαλκανικών χωρών. Τουλάχιστον από τα λιγοστά βίντεο και στοιχεία που προβλήθηκαν πριν χρόνια στα κανάλια οι συνθήκες ιατρικών παροχών ήσαν απαράδεκτα: παλαιά μηχανήματα, οδοντίατροι χωρίς γάντια, ένας Θεός ξέρει πως γίνεται η αποστείρωση του χώρου και των εργαλείων.

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση