Καφές, μία ενδιαφέρουσα ιατρική άποψη.

Θα συμφωνήσετε ότι η προβολή προϊόντων καφέ είναι ανέκαθεν όμορφη, «ζεστή», συνοδευόμενη από απόλυτη αίσθηση τροπικού αρώματος κι απόλαυσης. Τι ακριβώς όμως απολαμβάνουμε από ιατρικής άποψης όταν καταναλώνουμε τον καφέ μας;

Ο ώριμος καρπός του καφέ αναπτύσσει – μεταβολίζει μέσα του δύο αλκαλοειδή: την καφεΐνη και τη θεομπρομίνη. Αυτά τα δύο συστατικά απολαμβάνουμε με ένα φλιτζάνι αλεσμένου, επαναλαμβάνω αλεσμένου καρπού. Φτιάχνοντας όμως το ρόφημα έχουμε μία περίεργη μίξη:

  • Της καφεΐνης που αρχίζει τη δράση της μέσα σε λίγα λεπτά πάνω στο σώμα μας συστέλλοντας όλα τα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπινου οργανισμού, εκτός των νεφρών, τα οποία αντιθέτως διαστέλλει. Η καφεΐνη ιατρικά έχει ευεργετική δράση, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ξυπνά και διεγείρει το σώμα. Διαστέλλοντας όμως εκ των υστέρων τα αγγεία των νεφρών, αυξάνει τη συχνότητα ουρίας, για αυτό και ο καφές συνοδεύεται πάντα με νερό. Η δράση της καφεΐνης διαρκεί 20 με 25 λεπτά της ώρας.
  • Της θεομπρομίνης που αντιθέτως διαστέλλει τα αγγεία του σώματος, αλλά συστέλλει των νεφρών. Χρονικά δρα ακριβώς μετά την καφεΐνη κι αντιθέτως ηρεμεί και χαλαρώνει το σώμα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αποσπούν την πολύτιμη για αυτούς καφεΐνη από τον εξωτερικό υμένα του καρπού, ενώ ο υπόλοιπος που περιέχει μόνον 5 – 10% καφεΐνη και κατά 90% θεομπρομίνη δεν πετιέται, αλλά καταλήγει δια την παραγωγή του καφέ σε granule. Ο στιγμιαίος, ναι μεν έχει τη γεύση και το άρωμα του καφέ, μα επουδενί την ευεργετική δράση της καφεΐνης. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότερες εταιρείες στιγμιαίου καφέ ΔΕΝ αναγράφουν την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕΪΝΗ για εμπορικούς φυσικά λόγους. Ο νοών νοείτω.

ΠΡΟΣΟΧΗ στους αθλητές, στους πρωινούς οδηγούς ταξί και φορτηγών: «Ο αλεσμένος καφές πρώτα διεγείρει και μετά κοιμίζει, ενώ ο καφές σε granule χαλαρώνει από την αρχή το σώμα».

 

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση