Εάν δεν γνωρίζεις τι περιέχει η τσίχλα που τόσο περίτεχνα μασάς, μάθε.Το λεπτό έντερο είναι το κέντρο του πεπτικού μας συστήματος κι εκτός της πεπτικής ιδιότητος θρεπτικών συστατικών, παρεμποδίζει τη διείσδυση στο σώμα επικίνδυνων – παθογόνων μικροοργανισμών. Το αμυντικό αυτό σύστημα είναι αρκετά ευαίσθητο, όπως αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα, ειδικά σε χημικές ουσίες που θεωρούνταν στο παρελθόν ασφαλείς, σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι είναι σε θέση να διαταράξουν τη λειτουργία του. Μία από αυτές τις ουσίες είναι και το διοξείδιο του τιτανίου, μία χρωστική ουσία E171 που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων. Προστίθεται σε πολλές οδοντόκρεμες, τσίχλες και τρόφιμα, προσδίδοντας τη γνώριμη ομαλή υφή στα γλυκά σοκολάτας και το συνηθισμένο άσπρο χρώμα που έχουμε συνηθίσει στη σκόνη ζάχαρης, το αλεύρι και το γάλα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πειράματος, μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Binghamton, διαπίστωσε ότι η συχνή χρήση της πρόσθετης ουσίας επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου. Οι επιστήμονες δημιούργησαν σε τεχνικές συνθήκες εντερικό τοίχωμα μέσω κυτταρικής καλλιέργειας και τα υπέβαλαν σε σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου με διάμετρο 30 νανομέτρων. Στη μία περίπτωση, προσομοίασαν ένα μόνο γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου το συμπλήρωμα διατροφής αφέθηκε στο έντερο για τέσσερις ολόκληρες ώρες, στη δεύτερη αντιθέτως αναπαρήγαγαν μια κανονική λήψη, επαναλαμβάνοντας το πείραμα τρεις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.
Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Impact, αναφέρει ότι μια μόνο επαφή των ιστών του εντέρου με το διοξείδιο τιτανίου δεν επηρέασε τη λειτουργία του εντέρου. Ωστόσο, μετά από τις τρεις λήψεις η επιφάνεια των κυττάρων του εντέρου όντως επηρεάστηκε, ενώ ο αριθμός των κυττάρων του επιθηλίου (άνω επιφάνεια) μειώθηκε. Έτσι, σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών η πρόσθετη ουσία:
- επιβραδύνει τον μεταβολισμό,
- αποδυναμώνει τον προστατευτικό φραγμό του εντέρου στα μικρόβια,
- παρεμποδίζει την απορρόφηση ουσιών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και λιπαρά οξέα,
- μειώνει τη δραστηριότητα ενζύμων,
- εμφανίζει ενδεικτικά σημάδια φλεγμονής που πολλαπλασιάζει με τη σειρά της σχεδόν όλες τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες.
«Το οξείδιο του τιτανίου είναι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι, μάλλον οι εταιρείες συχνά το χρησιμοποιούν στα τρόφιμα», δηλώνει ο κ. Maler. «Μην ανησυχείτε, δεν θα σας σκοτώσει, αλλά στην έρευνα αναζητούσαμε εμφανείς αρνητικές συνέπειες κι επιδράσεις του στοιχείου στους ανθρώπους, πιστεύοντας ότι πρέπει απλώς να γνωρίζουν»!
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η επίδραση του οξειδίου του τιτανίου στο έντερο έχει ήδη αποδειχθεί σε αρκετές προηγούμενες μελέτες, αλλά τώρα υπάρχουν ενδείξεις δια τις επιπτώσεις από μικροποσότητες του συμπληρώματος διατροφής στη λειτουργία του εντέρου.
Παρά το γεγονός ότι επίσημα το διοξείδιο του τιτανίου δεν περιλαμβάνεται ακόμα στον κατάλογο των επίσημα απαγορευμένων ουσιών, οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν σε τρόφιμα συχνά υποβάλλονται σε πιέσεις από κοινωνικούς οργανισμούς. Για παράδειγμα, το 2015, το αμερικανικό δίκτυο των Dunkin Donuts υπό την πίεση δημοσίας κριτικής σταμάτησε να ψεκάζει τα ντόνατς με σκόνη ζάχαρης που περιείχε την άσπρη βαφή E171.