Στόμα, μία επικίνδυνη εστία μόλυνσης;
Παρά το λευκό του χαμόγελου, το στόμα παραμένει μία επικίνδυνη εστία μόλυνσης. Δυστυχώς το ανθρώπινο στόμα είναι χώρος κατοικίας δισεκατομμυρίων μικροβίων, θα έλεγε κανείς: «Η ζωή του ανθρώπου είναι μία συνεχόμενη μάχη μικροβίων κι αμυντικού συστήματος». Οι συνθήκες διαβίωσης μικροβίων είναι τόσο ιδανικές (κατάλληλη θερμοκρασία, άφθονα διατροφικά στοιχεία), εάν παραμεληθεί η στοματική φροντίδα, η κατάσταση επιτρέπει τον ακραίο πολλαπλασιασμό, με τη δράση τους να καταλήγει άκρως καταστροφική κατά του οργανισμού.
Συγκρίνοντας το σάλιο του ανθρώπου με αυτό του δράκου του Κομόντο, θα παρατηρήσουμε μερικές ακραίες ομοιότητες. Η τεράστια αυτή σαύρα, το τελευταίο απολίθωμα των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας περιέχει στο σάλιο της 7 θανατηφόρα βακτήρια, σε σύνολο 50 διαφορετικών ειδών. Δαγκώνοντας το θήραμα της, το μολύνει θανάσιμα κι ύστερα το «απολαμβάνει». Ο άνθρωπος μπορεί να μην περιέχει παρόμοια θανατηφόρα βακτήρια, άλλα αυτά που έχει δεν είναι και τόσο αθώα, όσο δείχνουν. Οι επιστήμονες έχουν απομονώσει και καταχωρήσει πάνω από 600 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα του ανθρώπου, με το 5% να είναι άκρως επικίνδυνα, εάν αφεθούν στην τύχη…
Τα μικρόβια σχηματίζουν αποικίες μέσα στο στόμα, τη μικροβιακή πλάκα (πέτρα), κάτω από παλαιά σφραγίσματα και γέφυρες μπορεί να είναι η αιτία σοβαρών μολύνσεων σε θέση να προσβάλλουν εκτός από ιδίους στοματικούς ιστούς (δόντια, ούλα, γνάθο), εξίσου πνεύμονες και καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ασθενείς που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα με θεραπείες ή φάρμακα, ειδικότερα εάν έχουν προχωρημένη ηλικία είναι περισσότερο ευάλωτοι και ευπαθείς. Τα βακτήρια είναι ικανά και διεισδύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος οπουδήποτε στο σώμα, είτε απευθείας στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας σοβαρές κι επικίνδυνες για τη ΖΩΗ λοιμώξεις, είτε μέσω ούλων ή χαλασμένων δοντιών. Ο κίνδυνος αυτός, είναι απειλητικός όχι μόνο για τις άνω ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, διαβητικούς, με καρδιακές παθήσεις, νεφροπαθείς κι άλλους.
Τα μικρόβια του στόματος διαθέτουν έναν μηχανισμό αυτοάμυνας κι όταν τα βακτήρια δεν απομακρύνονται με καθημερινή στοματική φροντίδα, εισέρχονται στη ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν και παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία κολλά τα αιμοπετάλια δημιουργώντας θρόμβο, ο οποίος με την σειρά του περιβάλλει τα μικρόβια ως «ασπίδα». Η ασπίδα αυτή είναι τόσο ισχυρή ώστε, όχι μόνο τα μικρόβια προστατεύονται από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη», επισημαίνει Βρετανός επιστήμονας.
Οι ειδικοί τονίζουν πως από τα μικρόβια που αναπτύσσονται στην στοματική κοιλότητα μπορεί να προκληθούν μικροί θρόμβοι αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή ακόμα και φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί με τη σειρά τους να εμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Η καλή στοματική υγιεινή είναι η μόνη αποτελεσματική πρόληψη – θεραπεία κατά των μολύνσεων από τα επικίνδυνα βακτηρίδια. Η φροντίδα των δοντιών με τακτικό βούρτσισμα, ειδικά πριν πέσουμε για ύπνο, το καθάρισμά τους οπωσδήποτε με οδοντικό νήμα, δεν ξεχνάμε τον καθαρισμό γλώσσας, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ο καθαρισμός της οδοντικής πλάκας, είναι μερικές απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία όλων μας από τις επικίνδυνες μολύνσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δόντια και γενικότερα το στόμα, εξαρτάται η συνολικότερη υγεία, επισημαίνεται σε μία ευρεία έρευνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν δεν προσέχουμε τα δόντια μας, αυτά χαλάνε. Αρκεί ένα μόνο χαλασμένο δόντι για να προκληθούν θρομβώσεις και καρδιοπάθεια.
Η στοματική υγιεινή θωρακίζει τον οργανισμό από πολλές σοβαρές ασθένειες.