Τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου χρησιμοποιούνται επί χρόνια στην καταπολέμηση της κακοσμίας, στοματικών νόσων, τελευταία στη μείωση της τερηδόνας. Αναλογιστείτε όμως, κατά πόσο ένα υγρό διάλυμα, φαρμακευτικό ή μη, μπορεί όντως να βοηθήσει μία παθολογική κατάσταση με μία απλούστατη εξωτερική χρήση. Μήπως τα στοματικά διαλύματα είναι ένας μύθος και μία καλοστημένη διαφημιστική καμπάνια; Ελάτε να αναλύσουμε μαζί το θέμα.
Με βάση την 25ετή πείρα στον Οδοντιατρικό χώρο, παρακολουθώντας τη στοματική υγεία ειδικά από την πλευρά της πρόληψη και βασιζόμενος σε αξιόλογες επιστημονικές πηγές, θα έλεγα ξεκάθαρα ότι η χρήση στοματικών διαλυμάτων τουλάχιστον αυτών που διανέμονται σήμερα στο εμπόριο (φαρμακεία ή πολυκαταστήματα) είναι ένας ανόητος μύθος. Η δράση των διαλυμάτων είναι επιφανειακή και στην πραγματικότητα συμπτωματική, χωρίς να επιλύει επί της ουσίας την παθολογική κατάσταση και το καθαυτού πρόβλημα.
Τις περισσότερες φορές τα νοσήματα, όπως άφτρες, τερηδόνα ή ουλίτιδα, στοματική κακοσμία έχουν συγκεκριμένες σωματικές αιτίες και δεν καταπολεμούνται με στοματικά διαλύματα, δηλαδή με μία απλή στοματική πλύση. Υπάρχουν πιο βαθιές – οργανικές αιτίες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να λυθεί ιατρικά το στοματικό πρόβλημα.
Διαβάστε το περιεχόμενο των περισσοτέρων διαλυμάτων, για βάση χρησιμοποιούν αλκοόλη (οινόπνευμα) για να διαλύονται τα φυτικά έλαια. Έτσι εξηγείται το κάψιμο που αισθάνεται κανείς κατά τη χρήση του υγρού διαλύματος. Παράλληλα περιέχουν μικρές ποσότητες αντισηπτικού στοιχείου για επιφανειακό καθαρισμό και αποστείρωση του στοματικού περιβάλλοντος, ειδάλλως όλα τα στοματικά διαλύματα θα χαρακτηρίζονταν φάρμακα και θα διατίθεντο μόνο σε φαρμακεία.
Στην τελική, ισχυρίστηκε κανείς ότι το στόμα πρέπει να είναι αποστειρωμένο για να είναι υγιές; Η απάντηση είναι απλή: «Ο στοματικός χώρος πρέπει να παραμένει καθαρός, αλλά ποτέ αποστειρωμένος». Ναι περιέχει πάνω από 500 είδη μικροβίων, βακτήρια, μύκητες κι ότι άλλο παρασιτεί στον οργανισμό μας από τότε που γεννηθήκαμε. Απλούστατα τα μικρόβια μας χρειάζονται.
Μας βοηθούν:
– Στην πέψη τροφών, από το στόμα κι εν συνεχεία το υπόλοιπο πεπτικό σύστημα.
– Στο σχηματισμό της λεγόμενης μικροβιακής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος, ζωικά απαραίτητης για τον οργανισμό.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν αποστειρώνουμε καθημερινά τα χέρια μας με οινόπνευμα, γιατί δεν κάνουμε μπάνιο με αντισηπτικά για να καθαρίσουμε το δέρμα; Απλά δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνουμε.
«Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», αλλά μην το παρακάνουμε