Βουλιμία.

Παρ’ όλο που η λήψη τροφής είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο, καμιά φορά καταντά εφιάλτης. Βουλιμικό θεωρείται το άτομο που καταναλώνει αλόγιστα και προπάντων ευσυνείδητα μεγάλες ποσότητες τροφών, σε σημείο να προκαλεί εκ τον υστέρων εσκεμμένα εμετό ή να προκαλείται εμετός από τον ίδιο τον οργανισμό για να απαλλαγεί της υπερκατανάλωσης. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις, κυρίως σε κορίτσια, που προκαλούν εσκεμμένα εμετό για να χάσουν σωματικό βάρος…

Η δραματική σωματική ταλαιπωρία και η χρόνια αναρρόφηση γαστρικού υγρού στην στοματική χώρα έχει ως συνέπεια τη διάβρωση δοντιών από το όξινο περιβάλλον που συνεχώς δημιουργείται στο στόμα. Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί για τουλάχιστον 2 χρόνια μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική καταστροφή δοντιών.

Σε άτομο με βουλιμική τάση, υπάρχει επίσης μείωση ροής σάλιου και χρονιαία  αφυδάτωση από τη λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής και εν συνεχεία εμετών. Η ταχεία λήψη τροφών, η πίεση που ασκείται κατά την αναρρόφηση τροφών, πολλές φορές και η αυτόβουλη πρόκληση εμετού είναι σε θέση να τραυματίσουν μαλακούς ιστούς στόματος και φάρυγγα.

Όταν το άτομο κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεχθεί να την επιλύσει, συνίσταται συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο δια την αναγνώριση αιτιών βουλιμίας και φυσικά μελλοντική σταδιακή αποθεραπεία. Από την άλλη η ιατρική βοήθεια ξεκινά οπωσδήποτε με σχολαστική υγιεινή και φροντίδα στο σπίτι, με τον οδοντίατρο να αποτρέπει στη συνέχεια περαιτέρω καταστροφή των δοντιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ Απαγορεύεται ρητά, καθαρισμός δοντιών με οδοντόβουρτσα μετά τον εμετό, επιταχύνει πολύ περισσότερο τη διάβρωση δοντιών. Η πλύση με άφθονο νερό είναι αρκετή για να μειώσει τα οξέα και τα φαινόμενα καταστροφής δοντιών…

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση