Αγόρι μου, η πρόληψη δεν πουλά, κατάλαβέ το.

Προσωπικά νιώθω ωραία και δημιουργικά όταν ασθενείς μου κάνουν ερωτήσεις. Το γεγονός ότι δεν περιμένουν από τον οδοντίατρο να τους ενημερώσει σε γενικές γραμμές, αλλά αναφέρονται σε θέματα που τους ενδιαφέρουν, καθιστά το σημερινό ασθενή αρκετά ενήμερο. Παρόλα ταύτα υπάρχουν μερικά κενά στην ενημέρωση, ειδικά όταν το θέμα αφορά την προληπτική αγωγή. Μία μέρα ένας από τους καθηγητές μου είπε: «Η πρόληψη δεν πουλά για αυτό δεν τη διαφημίζουν». Δε θα δείτε για παράδειγμα να διαφημίζεται σχολαστικά το οδοντικό νήμα, ενδεχομένως γιατί τα 50 μέτρα νήματος δεν κοστίζουν πάνω από 3 ευρώ, από την άλλη διαφημίζονται προϊόντα που είναι παντελώς άχρηστα και δεν προσφέρουν τίποτα το αξιόλογο, αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο από το νήμα.

Τι οδοντόβουρτσα συνιστάται ιατρέ; Κυρίως μεσαίας σκληρότητας (medium) θα ήταν η άμεση απάντηση, η σκληρή για τα πλακάκια της κουζίνας, η μαλακή μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Ποιά οδοντόκρεμα να χρησιμοποιώ; Η ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η οδοντόκρεμα ΔΕΝ αποτελεί θεραπευτικό μέσον και δεν αποτελεί καθαριστικό στοιχείο, η μηχανική χρήση της οδοντόβουρτσας είναι που κάνει όλη τη δουλειά. Σε ένα στοιχείο θα επέμενα: Η σύσταση της οδοντόκρεμας να ΜΗΝ περιέχει κόκκους, να είναι κρεμώδη. Είναι λάθος να τρίβουμε τα δόντια με σκληρά και αποτριπτικά υλικά. Από την άλλη η μακροχρόνια χρήση καταστρέφει τα δόντια που μπορεί να γίνουν ευαίσθητα ή να κιτρινίσουν πιο εύκολα. Αυτό που θέλουμε είναι να καθαρίσουμε τα δόντια κι όχι να τους κάνουμε pilling.

Το οδοντικό νήμα είναι απαραίτητο; Άκρως απαραίτητο, διότι ολοκληρώνει τον καθαρισμό δοντιών. Η πιο διαστημική ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα δεν είναι σε θέση να καθαρίσει ανάμεσα από τα δόντια. Υπάρχουν πολλά είδη οδοντικού νήματος. Ένα είδος είναι αρκετά εύχρηστο και πρακτικό: Επίπεδου σχήματος και κερωμένο, μπαίνει εύκολα κι αβίαστα στα μεσοδιαστήματα.

Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τη γλώσσα; Διότι κατακρατεί μόρια τροφών που σαπίζουν και δημιουργούν κατά 90% στοματική κακοσμία. Απλές και μηχανικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα κι η γλώσσα είναι καθαρή.

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Συντάκτης

Βιογραφικό Μεγάλωσε στη Καλλιθέα Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1981. Τελείωσε το 23ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλλιθέας. Οδοντίατρος με σπουδές στην Ιατρική Στοματολογία και ειδικότητα στην Προληπτική Οδοντιατρική και Αθλητική Τραυματολογία. Διευθύνει το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Οδοντιατρικό Κέντρο Save Your Smile προσβάσιμο και ειδικά εξοπλισμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοχος Παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) στον τρόπο και τον τύπο κατασκευής νάρθηκα στοματικής προστασίας PLAYSAFE σε αθλητές μαχητικών αγωνισμάτων. Ιατρικός Λειτουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κατά το διάστημα των οποίων είχε αναλάβει την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας Πυγμαχίας. Ομοσπονδιακός οδοντίατρος Εθνικών ομάδων Καράτε, Πυγμαχίας και Kick Boxing από το 1998 μέχρι σήμερα. Από τους βασικούς αρθρογράφους και συνεργάτης στο fightsports.gr στη στήλη medcorner.

δείτε όλα τα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση