Πολλές αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας δεν υποχρεώνουν τους αθλητές να κάνουν χρήση προστατευτικής μασέλας. Μην περιμένεις να τραυματιστείς, προστάτεψε το χαμόγελό σου έγκαιρα και δυναμικά με μία σωστή «αθλητική μασέλα», εάν φυσικά οι συνθήκες διεξαγωγής του αγωνίσματος το επιβάλλουν.
Οδηγίες πρώτης βοήθειας, στοιχεία και περιπτώσεις που πρέπει να ξέρει ο ιατρός αγώνα, μέλη της προπονητικής ομάδας ή ο ίδιος ο αθλητής.
ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΔΟΝΤΙ: Το κομμάτι δοντιού που έχει αποκοπεί είναι δυνατόν να συγκολληθεί πίσω στη θέση του με σύγχρονα υλικά. Το είδος αυτό αποκατάστασης είναι πολύ γερή κι αισθητικά όμορφη σε σχέση με ένα απλό σφράγισμα.Το σπασμένο κομμάτι δοντιού είναι ανάγκη να διατηρηθεί υγρό (κάτω από τη γλώσσα, σε γάλα, σε υγρό βαμβάκι ή καλύτερα σε ειδικό υγρό συντήρησης ιστών) κι ο αθλητής να παραπεμφθεί άμεσα σε Οδοντίατρο.
ΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΟΝΤΙΟΥ: Άμεση προσπάθεια επαναφοράς του δοντιού από ιατρό αγώνα ή τον προπονητή. Παραπομπή σε Οδοντίατρο.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΔΟΝΤΙΟΥ: Κάποτε, ευτυχώς κάποτε, το δόντι το πέταγαν στα σκουπίδια. Σήμερα η Σύγχρονη Οδοντιατρική έχει άλλη άποψη. Το δόντι σώζεται και επανατοποθετείται στη θέση του. Οι στατιστικές έρευνες τονίζουν ότι η επιτυχία της αποκατάστασης φτάνει στο 90%, εφόσον πραγματοποιηθούν ενέργειες μέσα στα πρώτα 30′, με το ποσοστό να πέφτει στο 20%, αν δοθεί βοήθεια στις επόμενες ώρες.
Ο ιατρός αγώνα ξεπλένει άμεσα το δόντι με φυσιολογικό ορό και το επανατοποθετεί στη θέση του. Μεταξύ των δοντιών τοποθετείται μία διπλωμένη χαρτοπετσέτα ή κομμάτι υφάσματος. Με αυτό το απλό τρόπο το δόντι παραμείνει ακίνητο στη θέση του μέχρι ο αθλητής φτάσει στον Οδοντίατρο. ΠΡΟΣΟΧΗ, το δόντι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να διατηρείται σε υγρά, όπως σάλιο, γάλα, νερό, φυσικό ορό διότι μολύνεται πολύ γρήγορα, γεγονός που δυσχεραίνει την επούλωση. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά υγρά διατήρησης ιστών που μπορούν να συντηρήσουν το δόντι ζωντανό κι υγιές για 24 ώρες.
SOS Σε περίπτωση απώλειας αισθήσεων ή αδυναμίας εκτέλεσης των παραπάνω ενεργειών, διατήρηση του δοντιού σε ειδικό υγρό συντήρησης ιστών. Το υγρό διατηρεί το δόντι για τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι να παραπεμφθεί ο αθλητής σε ειδικό οδοντίατρο. Σε αντίθετη περίπτωση το δόντι αποξεραίνεται, μολύνεται και πεθαίνει, εκμηδενίζοντας τις προσπάθειες επανατοποθέτησής του.
ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ: Αρκετά συχνό φαινόμενο στους αθλητικούς χώρους, με τον αθλητή να αδυνατεί στο κλείσιμο στόματος. Άμεση επαναφορά της γνάθου στη θέση της με τη μέθοδο του Ιπποκράτη. Παγοθεραπεία για τις επόμενες 2 με 3 ημέρες. Παραπομπή σε Οδοντίατρο δια επανεξέταση.
ΚΑΤΑΓΜΑ ΓΝΑΘΟΥ: Αποτελεί σοβαρή επιπλοκή και χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Τα συμπτώματα είναι αιμορραγία, υπέρ κινητικότητα σπασμένων τεμαχίων, ασταθές, άβολο κι επίπονο κλείσιμο στόματος. Άμεση παραπομπή σε νοσοκομείο.
ΔΙΑΣΕΙΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ: Μία από τις χειρότερες μορφές τραυματισμού σε αγωνιστικό χώρο. Ελαφριά μορφή διάσεισης χαρακτηρίζεται κύριος από σύγχυση του ατόμου, αλλά ο αθλητής επικοινωνεί και η διανοητική του κατάσταση επανέρχεται σε λίγα δεύτερα ή το πολύ σε 15 λεπτά. Όταν όμως η επαναφορά της διανοητικής κατάστασης καθυστερεί πάνω από 30 λεπτά ή έχουμε πλήρη απώλεια συνείδησης «knock out» η κατάσταση απαιτεί ΑΜΕΣΗ ιατρική παρακολούθηση. Άκρως απαραίτητη παραπομπή σε νοσοκομείο.
Η Πρόληψη εξακολουθεί να είναι καλύτερη ΘΕΡΑΠΕΙΑ! Ιπποκράτης 460 π.Χ. Κάτι ήξερε ο αρχαίος ημών πρόγονος, φιλόσοφος και μέγας Ιατρός.